Bermtoeristen op de Elbe…

Na een uitzonderlijk lange periode van west-zuidwesten winden in het zuiden van Zweden was er een gaatje tussen alle lagedrukgebieden waar een noordwesten wind zou waaien. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt en hebben een nachtje doorgezeild van Trelleborg naar Kiel. Vrij vlot door de sluis en we zaten op het Nord Ost Kanal.
In Rendsburg Margriet op de trein gezet, ze zag geen beren op de weg maar wel koeien op de rails… 

Die dinsdag hebben wij het laatste stuk van het kanaal op de motor gevaren. De haven in Brunsbüttel was vol, dan maar de Elbe op, er stond een sluiskamer voor ons open en voor we het goed en wel beseften zaten we op de Elbe. 

Op de zuidrede hebben we een redelijk beschut plekje gevonden om te ankeren, aan de noordkant het kanaal en industrie,  aan de zuidkant een lege vlakte met veel vogels. 

Zo dicht bij de vaargeul met boten van 400 meter lang, lekker avond eten in de kuip met een prachtige zonsondergang, voelden we ons net ouderwetse bermtoeristen. 

Deze ochtend hebben we prachtig weer, we wachten tot hoogwater aan het begin van de middag en laten ons dan zo naar de Noordzee drijven. Het lijkt erop dat we een mooie weersvoorspelling hebben voor de terugreis. 

We zijn in Åland beland.

Na een werkelijk fantastisch relaxed spinnaker rak van Hamnskär naar Rödhamn genieten we nu van ons ankerbiertje.


Hout hok van de sauna

Website test

Bijna klaar voor een nieuwe reis. Even controleren of de website nog naar behoren werkt.. 😏

Verzonden vanaf mijn Sony Xperia™-smartphone

Caribische Cake

2 eieren
3/4 kopje suiker
1/2 kopje olie
1 kopje fruitsap
3 theelepels vanille essance (of vanille suiker)
4 kopjes bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
3 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 snufje nootmuskaat
1 snufje kruidnagelpoeder
1/2 kopje geraspte kokos
1/2 kopje rozijnen
2 geel-zwarte plantains in stukjes (bakbanaan)

Mix de eieren, suiker, fruitsap, oie en vanille in een bakje
In een andere kom mix je de bloem, bakpoeder, zout,kaneel,gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en kokos.
Hierna meng en kneed je de eerste kom met vloeistoffen bij het bloem-mengsel
Roer rustig de rozijnen en bakbanaan hierdoorheen.
Giet het deeg in een bakvorm en bak het in 20 minuten tot het gaar is.

Pasteitjes

Deeg:
400g witte bloem
4 theelepels bakpoeder
1/4 kopje suiker
1/4 kopje olie
1 ei
1 kopje kokosmelk
1.5 theelepel zout

Vulling:
kaas, tomaat, oregano

Gooi alle deeg ingredienten behalve de kokosmelk bij elkaar, goed mengen. Beetje bij beetje de kokosmelk erbij en goed kneden zodat er een plakkerig deeg onstaat. Laat 30 min. staan. Doe bloem op het werkblad, verdeel het deeg in 6 stukken en rol het uit tot ongeveer 24 cm ronde plakken. Een helft van de plak beleggen met de vulling, de rand vrij houden. Hierna dubbelvouwen en de rand plakken met behulp van een beetje water. Beetje olie in de pan en op een laag vuur 10 minuten bakken. Hierna omdraaien en de andere kant 5 minuten bakken tot ze een beetje bruin zijn.
pasteitjes

Brood

200g witte bloem
200g volkoren bloem
theelepel gist
100ml water
2 theelepels suiker
snufje zout
eetlepel olijfolie

los de gist op in wat warm water en wacht tot het gaat schuimen
meng alle ingredienten in een wijde kom
Goed kneden.
In de bakvorm leggen
2 uur laten rijzen in een afgedekte kom op een warme plaats
15 tot 20 minuten bakken in oven of snelkookpan (zonder rubber afdichtring) totdat het brood bruin en gaar is.
Je kan in het brood prikken met een breinaald of vork als deze droog eruit komt is het brood gaar

Filmpje van Equinox tijdens een scheurrak van Makkum naar Enkhuizen, 17 knopen gemiddeld.

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://www.flyingfishtechnology.nl/wordpress/wp-content/uploads/2015/09/Equinox-Spi-M.m4v[/KGVID]

We zijn in Lelystad

Na een lange reis op het noordzeekanaal met heel veel boten om ons heen komen we uiteindelijk aan op het IJsselmeer waar Tom en Cora ons opwachten met de Tresoor. We proberen gezellig naast elkaar te zeilen, maar zij gaan zo veel sneller dat ze rondjes moeten draaien om ons makrelentempo bij te houden. Vergeleken met hun komen wij echt niet vooruit… Super om zo opgewacht te worden en samen het IJsselmeer over te zeilen.
Tresoor
Met alle gastenvlaggetjes aan elkaar geknoopt en in de mast gehesen komen we in Lelystad aan waar Margriet en Gerd ons staan op te wachten. Even later zijn ook Bouwe en Roos er. Fijn om weer thuis te zijn…
In Lelystad haven

Welkom in IJmuiden

Tijdens ons aanleg biertje staat er al bezoek op de kade….
Het Nederlandse Customs Zeil team. Ze zijn maar met z’n tweeen.
De focus ligt zeker na onze verhalen over de andere zeilteams die aan boord zijn geweest wat minder op de boot doorzoeken, maar de BTW verklaring wordt wel gefotografeerd met hun tablet.
Net als de UK customs bevestigen ze dat ze weten dat we in Suriname zijn geweest. Dat is dus de trigger om op de lijst te komen:)
Nederlandse customs zeilteam
Later komen Kristina, Douwe en Aaron langs. Dat is een hele metamorfose in een jaar, van een baby tot een jongen. Ze hebben echte Friese nagelkaas en “Nederlandse” wijn meegenomen. Gezellig en lekker. Als Aaron begint te gapen gaan zij weer naar huis en storten wij ook in. Weer heerlijk geslapen op een stil liggende boot.

Douwe, Kristina en Aaron
Zometeen op weg naar Lelystad.