Update from Spain-Gibraltar war zone

Een paar ankerbiertjes verder lagen we nog steeds heerlijk voor het grote strand van La Linea. Vlak bij de bovenboei van het aanwezige wedstrijd parcours. Daar kwamen er een heleboel lasers aan met de nodige wedstrijdperikelen die je bij zo’n boei tegenkomt. Je hebt geen TV meer nodig. Wel raar dat er helemaal niemand meer in de baai voor anker lag… Moe van de tocht gaan we vroeg eten maken. Plots ligt er een hele grote motorboot naast ons te grommen. Guardia Civil! We mogen er niet meer liggen. Na wat discussie die in eerste instantie onverstaanbaar is door het opstijgen en rondvliegen van Britste straaljagers blijkt dat de ankerbaai waar we eerder nog hebben gelegen sinds twee weken gereserveerd is voor de spaanse vissers. We hadden dus in nieuw vis gebied geankerd en moeten weg. Wat zullen de spaanse vissers blij zijn met deze ondiepe baai waar al geen vis meer zit. Het Gibraltese gebied heeft helemaal geen ankerplek meer werd over de marifoon duidelijk. Gelukkig konden we wat verder in de baai nog net in het licht voor een ander spaans strandje wel ankeren. Na zonsondergang is het om ons heen prachtig verlicht door de petrochemische industrie. Wat zou de reden zijn van Spanje en GB om dit zo te laten escaleren? Waarschijnlijk gaan we snel door.

We zijn de Middellandse Zee weer uit.

Vanmiddag gearriveerd in “onze” ankerbaai bij Gibraltar.  Heel anders dan de eerste keer ligt er nu niemand… Meteen vraag je je af of je er nog wel kan liggen, vooral omdat zeilwedstrijden bijna de hele baai in beslag nemen. Toch maar het anker gegooid en we liggen perfect en rustig!
image

Vissen…

Na de mooie baai van Moraira aan de Spaanse kust wilden we 70 mijl verder naar het zuiden ook graag de binnenzee net voor Kaap Palos wel eens bekijken. ‘s Morgens op tijd weg (half 10 is vroeg voor ons…) en een mooi zeiltochtje met perfecte wind naar Mar Menor. Daar aangekomen bleek dat ankeren wel erg lastig was gemaakt, het kanaal was volgens onze kaart ook erg ondiep en het duurde nog even voordat de brug open zou gaan om die binnenzee te kunnen invaren. Maw we hebben de zeilen weer gehesen en besloten om de nacht door te varen en toch in 1 keer door te gaan Gibraltar. We ronden kaap Palos tegen de schemering met 12 knopen tussen de kleine eilandjes door, dat was even spannend maar daarna konden we weer rustiger zeilen met de wind mee. De hele nacht blijft het lekker waaien en hebben we een goede voortgang. Als ‘s ochtends de zon weer opkomt blijkt dat vissen vandaag niet nodig is. De netten op de Equinox hebben eindelijk gedaan waar ze voor bedoeld zijn en dat is vissen vangen! We rapen 7 vliegende vissen op van de netten, dat wordt weer een lekker borrelhapje. De hele verdere dag zien we grote groepen dolfijnen springend over de golven, en zeilen tussen een paar kuddes slapende pilot whales. De wind neemt wat af en het wordt steeds rustiger. Tegen de avond is de wind zo ver afgenomen dat de motor toch maar weer aan gaat. Als Renzo ‘s nachts met zijn lampje in de kuip zit te lezen vliegen er nog wel een paar vliegende vissen om zijn hoofd die dan landen in de kuip. Deze zijn zo snel mogelijk en levend weer overboord gezet. Deze ochtend weer de netten gecontroleerd, maar verder geen vliegende vissen gevangen. Misschien had Renzo die 2 toch niet terug moeten gooien… Vanmiddag willen we in Gibraltar aankomen, nu nog 24 mijl te gaan.
image
image

—– At 14.9.2013 7:43 (utc) our position was 36:10.29N 004:52.97W