GAS!

Hoe vind je gas in Spanje…
We hadden van een zoektocht een paar dagen terug al begrepen dat onze Nederlandse gasflessen niet gevuld kunnen worden en dat de Spaanse gasflessen niet passen op onze regelaar. Dus dan op zoek naar camping gaz, dat hebben ze over de hele wereld…
We brengen de fietsen naar de kant, want we hebben begrepen dat in Puerto Sherry geen gas bij de zeilwinkels te koop is en we worden doorverwezen naar de camping 2 km verderop.  Daar aangekomen blijkt de campingwinkel al gesloten voor het seizoen en geen gas dus. Maar bij een tankstation weten ze vast meer… Bij het tankstation weer een km verder hebben ze wel Spaans gas, maar geen camping gas, dat hebben ze bij de Carrefour aan de andere kant van El Puerto de Santa Maria en dat is weer 5 km verder. Zo fietsen we de hele stad door, tussen al het verkeer door en soms op een soort fietspad dat plotseling stopt of stoep wordt, maar we vinden de Carrefour.  Alle camping spullen zijn al in de aanbieding… In de winkel even vragen met handen en voeten, we hebben een taal barrière. Keer op keer worden we de winkel weer in gestuurd, volgens de klantenservice is er camping gas achter in de winkel en daar aangekomen is er niets en zou het aan de andere kant van de winkel moeten zijn  en de winkel is groot. Zo gaan we een uurtje van het kastje naar de muur en komen tot de conclusie dat er camping gas was, maar na het seizoen is het uit de collectie. Dan tijdens het terugfietsen naar de stad zien we aan de andere kant van de rivier een bord voor de Decathlon. Daar hebben ze camping spullen, dus misschien ook gas?  We fietsen weer een paar km de andere kant op en vinden een heel erg grote Decathlon.  Heel de winkel door, maar geen camping gas. Even vragen en de stad verderop Jerez (minimaal 20 km fietsen over de snelweg) heeft het vast wel… Dat gaan we niet meer proberen. We zijn ondertussen al de hele dag aan het zoeken en fietsen in meer dan 30 graden. Maar we moeten gas hebben, want het is echt bijna op. Nog een paar dagen en we kunnen niet eens meer koffie zetten. We geven het op en moeten aan het Spaanse gas en zien hoe we onze installatie kunnen ombouwen.
Dan gaan we bij een tankstation maar eens vragen wat de Spaanse gasflessen kosten en dat valt wel mee. We fietsen weer terug naar de stad en naar onze favoriete ijzerwarenwinkel waar ze ons al herkennen en meteen doorsturen naar de enige die een beetje Engels kan. Daar kopen we dan de regelaar voor het Spaanse gas. En ze vertelt erbij dat de winkel even verderop camping gas kan vullen. Daar waren we ook al eerder voor het Nederlandse gas, maar dit hadden we nog niet gevraagd. Blijkt dat ze alleen 5 kg kunnen vullen en niet onze 3 kg. We kregen al bijna de hoop dat het toch nog ging lukken met camping gas.
Dan door naar het dichtstbijzijnde tankstation voor een gasfles. Heeft deze alleen veeeeeel te grote stalen flessen die door de boot heen roesten. Volgens hem bij de Carrefour in de buurt zijn kleinere van plastic te koop. Weer helemaal terug??? Nee!!! Toch niet. Iets dichterbij bij een ander tankstation vinden we dan eindelijk gas! We moeten een heel formulier invullen om gas te kopen en een paspoort laten zien. Laten we die toch op de boot hebben en niet hier. Maak dat maar eens duidelijk in het Spaans. De verkoopster ziet onze wanhoop en zonder paspoort kunnen we gas kopen. Na 2 dagen zoeken is het gelukt!

image

En het is ook al aangesloten en het werkt. Hoera!
Misschien die cursus Spaans echt gaan doen…