Nieuwe foto’s in september

We hebben weer wat tijd gevonden om een foto-update te doen.
Ze staan in september.

image

Het loopt op rolletjes!

Dinsdagavond komen de laatste spullen voor de rolfok binnen. Bij ondergaande zon toch Renzo weer de mast in om met de installatie te beginnen.

image

De nieuwe voorstag wordt vastgezet met bovenin het rolmechanisme. Dan aan de onderkant nog even de roller vastzetten aan de stag.

image

Het wordt al donker, dus we gaan de volgende dag maar verder…
Het zeil moet nog aan de stag en het draaimechanisme bevestigd worden.
Renzo heeft nieuwe soft shackles (een soort houtje-touwtje van dyneema touw) gemaakt om het zeil aan de stag te bevestigen. Mooie gele knoopjes die door een lusje gehaald worden en dan zit het vast. En dan nog even de bovenkant en de onderkant van het zeil vastzetten op de rol. Na wat gepuzzel zijn we er uit, hoe het zeil goed gehesen kan worden en toch zo laag mogelijk over het dek loopt om de beste performance te houden.
Oh ja, ook nog even de nieuwe vertikale latten in het zeil. We hadden horizontale latten, maar die kun je niet oprollen…
En dan is het moment daar. Eerste test met oprollen en zie het resultaat!

image

Het is opgerold en de nieuwe uv-strook op het zeil zit ook aan de buitenkant. Ziet er goed uit. Nu moet het natuurlijk nog even zeilend getest worden.
We laten de haven even weten dat we gaan zeilen en dat we echt niet weggaan zonder te betalen. En een lokale Fries gaat gezellig met ons mee testen. Net de haven uit gaat eerst het grootzeil omhoog en dan mogen we rollen. Fantastisch! Het werkt! Geen moeite meer om de fok te hijsen en gewoon soepel even uitrollen. En zo ziet dat er uit.

image

We kruisen met een licht windje de baai van Cadiz uit, jagen nog even een marine-boot weg. Rollen een keer in en uit en constateren dat we tevreden kunnen zijn. Er zitten een paar extra plooitjes in het zeil doordat we de horizontale voor vertikale latten hebben moeten vervangen, maar dat is zo weinig dat we daar op deze reis geen last van zullen hebben. En als we weer wedstrijdjes willen varen kunnen de horizontale latten er gewoon weer in gezet worden. Terug in de haven proosten we op het succes!
Als de weersvoorspellingen kloppen dan kunnen we morgen weer verder.