Duiken…

5  Jaar geleden hebben we bij Northdiving Lanzarote onze duikkennis weer helemaal up to date gekregen en hebben we supermooi gedoken naar het onderzeese lavalandschap van Lanzarote. Nu we weer in de buurt zijn vinden we het heel leuk om op herhaling te gaan. Marcel van de Feeks en Pieter en Monique van de Deesse willen ook graag mee. We nemen contact op met Uli van de duikschool en op maandag heeft hij nog tijd voor ons. Hij biedt zelfs aan om ons op te halen op het strand, zo wordt het wel heel makkelijk!
Maandagochtend net voor 9 uur staan we klaar op het strand van onze ankerbaai aan de noordzijde van Arrecife. De havenpolitie komt op ons afgerend om te vertellen dat we daar niet mogen ankeren en de dinghy niet op het strand mogen achterlaten. Ze hebben geen bootje en ze hebben de halve zondag al staan toeteren vanaf de kade… We hebben ze maar genegeerd en dat moet wel enigszins frustrerend zijn voor ze. Wij vertellen maandagochtend dat we een afspraak hebben om te duiken en dat we daarna weggaan. Daarop zeggen ze dat er ‘s middags een boot langs zal komen om boetes uit te delen. Klinkt niet fijn, maar we gaan toch nu duiken. Als we terugkomen zien we verder.
Even later is Uli ook op de afgesproken plaats,  niets veranderd in die 5 jaar, en rijden we naar Arrieta. Daar worden alle duikbenodigdheden verzameld en rijden we naar de duikspot, Charco de Palo. Het water is helder, we zien scholen kleinere vissen en een grote octopus en een mega trompetvis. Een aantal gestreepte baarzen blijven de hele weg gezellig tussen ons in zwemmen, kijken of ze nog wat te eten krijgen of ter bescherming, we weten het niet. Na een paar uur pauze in Arrieta gaan we naar dezelfde plek voor een tweede duik. De tweede keer nog meer scholen vissen, eetbaar formaat makrelen en gaan we een grot in waar op dat moment even geen beestjes zijn. Het gaat weer een stuk makkelijker de tweede keer.

image

Na het duiken nog even naar de Ikea en de supermarkt.  Dus druk, druk, druk weer… ‘s Avonds geen havenpolitie meer gezien, dinghy lag nog gewoon op het strand, niks aan de hand dus.
Dinsdagochtend willen we om aan de politie tegemoet te komen wel verhuizen naar de andere ankerbaai van Arrecife, maar het gaat alleen maar harder waaien en we weten dat de ankergrond daar heel slecht is. ‘S morgens zien we geen politie, dus blijven we toch nog maar. Even gas halen bij de gasfabriek en helaas ‘s middags staan ze weer te roepen vanaf de kade. ‘Wij horen niets’, maar het wordt toch wel irritant om de hele dag als je een toeter hoort naar binnen te vluchten… Uiteindelijk wordt het avond en denken we dat ze wel weg zullen gaan, maar we zien ze door ons kleine raampje nog steeds op de kade staan. Ze zijn vandaag wel echt volhardend! Net na het donker worden komt de Guardia Civil (echte politie) binnen en we denken nu dat we echt een flinke boete krijgen of weggestuurd worden…Maar ze varen rustig langs de boot, leggen aan bij de kade en blijven de hele nacht rustig liggen. Wij liggen toch iets minder rustig. De volgende ochtend, als de wind weer rustiger is, gaan we toch maar weg. Heeft de havenpolitie gewonnen, maar kunnen wij ten minste weer normaal bewegen. Zo langzaam mogelijk gaan we naar de volgende baai van Arrecife. We gooien wel 3 keer het anker en 2 keer huppelt hij gewoon over de stenen heen en grijpt niet. De derde keer blijft hij wel hangen. Als we het later controleren zit de ketting onder een steen en hangt de punt van het anker achter een steen. Voorlopig blijft die wel zitten nu de wind goed afneemt. De plek is veel mooier dan de vorige en we zitten ook nog dichter bij het dorp en de winkels. Prima dus en we blijven nog een paar dagen. We willen nog even het eiland rond met een autootje.

image

image