Dag oversteek!

We zijn er klaar mee! De laatste dag van de oversteek ging de wind nog liggen en moesten we de motor bijzetten om op tijd het getijde te halen om de rivier op te kunnen varen. Net voor de ingang van de rivier kwam er nog een buitje voorbij met wat extra wind die de tophoek uit onze screacher scheurde. Snel oprollen en verder. Dan zoeken naar de boeien die de vaargeul aangeven, om de vaargeul heen is het te ondiep, vooral bij het laagwater waarin we nu zitten. Bij elke boei is de volgende boei net te vinden als je een beetje weet waar je moet zoeken… Als we dan eindelijk echt de rivier op varen lijkt het toch een stuk minder op Nederland en het ijsselmeer. Huizen op palen aan de rivier, prachtige koloniale panden, vervallen krotten, roestige vissersboten, mangrovebosjes. Alles komt voorbij aan de wal. Na een bocht in de rivier zien we Paramaribo, een groot wrak midden in de vaargeul en een heel erg hoge brug waar we onderdoor moeten. Nog een stukje rechtdoor en we zien de mastjes van de boten die voor Domburg liggen. De Yana herkennen we meteen! Als we dichterbij komen, komt er direct een dinghy op ons af vanaf 1 van de boten die ons meteen gaat helpen met de op te vissen mooringlijn. Dan komen ook Trijnie en Hennie helpen met de mooring. We knopen vast en we liggen perfect dichtbij de kant. Het is wel heel apart dat we de Yana hier pas zien op het verste punt van onze reis… Dan nodigen ze ons uit om op de kant mee een biertje te drinken en wat te eten en dat slaan we na 13 dagen op zee uiteraard niet af. Het gebruik hier is om literflessen Parbobier bij de winkel om de hoek te halen en te delen met iedereen die op dat moment aanwezig is en eten kun je halen bij de “snackbar” om de hoek. Een fantastisch concept en supergezellig! Maar al vroeg vallen we om van vermoeidheid en gaan terug naar de boot die gewoon helemaal stil ligt! Wat een rust… De volgende morgen is het tijd om de boot op te gaan ruimen, zout water uit de drijvers en schoonmaken. ‘s Middags hebben we daar wel genoeg van en gaan een rondje lopen door Domburg. Het is niet veel dorp, maar we ontdekken er wel 3 supermarkten, een kapper en een geldautomaat. Nu kunnen wij zelf ten minste ook weer wat kopen… En nee, Renzo is nog niet bij die kapper geweest. —– At 21.12.2013 2:19 (utc) our position was 05:42.13N 055:04.78W

2 Replies to “Dag oversteek!”

  1. Proficiat met jullie overtocht.
    Lukt me niet E-mail te zenden .
    Vrachtruim staat onder druk…
    Veel plezier met het
    parbobier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *