Blue hole

Nu weten we wat een blue hole is en vooral ook hoe fascinerend het eruit ziet. Dean’s blue hole is een ‘put’ met ongeveer een diameter van 20 meter aan de oppervlakte en is 202 meter diep. Op zo’n 10 meter diepte wordt de diameter al veel groter en heb je een soort overhang waar veel vissen onder schuilen. Nog dieper lopen er waarschijnlijk gangen naar de oceaan, maar dat hebben we niet kunnen zien al snorkelend. Vanaf Salt Pond, waar de boot ligt, is het zo’n 50 km naar Dean’s blue hole, te ver om te lopen of fietsen. En aangezien er maar 1 weg van noord naar zuid loopt op Long Island kunnen we er heen liften. De eerste auto die voorbij komt stopt ook meteen en we kunnen achterin de laadbak van de pick up mee. Dan stappen we uit als zij op haar bestemming is. Na 10 minuten lopen komt er weer een auto voorbij en die neemt ons weer een stukje verder mee. Het is zondag en heel erg rustig op de weg. Het is maar goed dat iedereen je hier meeneemt, anders kwamen we echt nergens. In totaal hebben we 5 liften nodig om bij de blue hole te komen, allemaal gezellig gebabbeld met de bestuurder. De Bahamianen zijn echt super vriendelijk. Al snorkelend hebben we de blue hole helemaal voor ons zelf. Als we net uit het water komen, arriveren de free-divers van de boot naast ons voor een training. We volgen mee wat ze aan het doen zijn en hoe het allemaal werkt dat free-diving. Weer wat geleerd… Aan 1 kant van het blue hole zijn zo’n 15 meter hoge rotsen waar je van af kan springen. Ook dat heeft Renzo uitgeprobeerd en daarna is het tijd om terug te gaan. Gezien de hoeveelheid auto’s op de weg kan het lang duren voordat we een lift hebben, denken we. Maar nog voordat we op de hoofdweg zijn, hebben we een lift. Ze hebben zelfs kussens achterin de pick up liggen dus we zitten er goed bij. Onderweg worden wat struiken geplukt voor kruidenthee. Stoppen we bij hun huis, pikken nog iemand op en krijgen nog wat te drinken en worden vervolgens helemaal naar Salt Pond gebracht. We hebben echt geluk. —– At 28.4.2014 14:08 (utc) our position was 23:20.99N 075:08.04W

One Reply to “Blue hole”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *