Sao Jorge en Terceira

Het feestje op Sao Jorge was erg leuk en gezellig. We hebben weer volksdansjes gezien, lokaal eten en drinken (voornamelijk bier en caiparinha’s) geproefd, midden in de nacht naar optredens van bands geluisterd en als hoogtepunt was er zondagmiddag het stierenrennen op de commerciele kade. De kade werd afgezet met containers en er werden 4 houten hokken met stieren op gezet. Dan wordt de eerste stier aan een lang touw los gelaten. 4 mannen met witte blousjes en zwarte hoedjes hangen aan de andere kant aan het touw. De stier rent enthousiast op wat mannen af die vervolgens zo hard mogelijk rondjes lopen, soms zwaaien ze met een doek of met paraplu’s en de stier speelt mee. Als de stier moe is, wordt hij weer opgesloten en na een tijdje wordt de volgende stier vrijgelaten. De stierenmenners kennen de stieren al wel, want ze worden steeds fanatieker. De laatste stier zorgt ervoor dat het halve publiek op de kade in het water springt en deze neemt ook nog eens 1 man die niet snel genoeg een container op klom op de horens tot groot vermaak van iedereen.
Stier in Velas

Stier langs de ade
Dinsdag vertrekken we uiteindelijk na 11 dagen uit het gezellige Velas en zeilen we naar Angra do Heroismo op Terceira. De Hestur is als eerste vertrokken, daarna de Windjammer, Mobilis en de Mar Lena en natuurlijk gaan wij als laatste, allemaal richting Angra. De hele weg hebben we verschillende groepen dolfijnen rond de boot en na de zuidpunt van Sao Jorge kunnen we lekker zeilen en halen we ze allemaal in. In Angra aangekomen kunnen we ankeren en snel naar de kant om het duitse voetbal te bekijken. Wij juichen bij elk duits doelpunt en de Portugezen houden het in de rust voor gezien, blijkbaar geen fans van Duitsland…
Equinox met Mobilis en Mar Lena

Equinox en Windjammer
Donderdag zeilen we naar Praia da Vittoria, ankeren daar voor de haven en worden weer hartelijk ontvangen door de havenmeester. Vrijdagochtend vroeg gaan we met de bus naar het vliegveld om Bouwe en Margriet op te halen. Leuk om weer eens bezoek te hebben. Vrijdag hangen we nog wat rond in Praia da Vittoria en eten ‘s avonds in een goed restaurant met uitzicht op de boot. We willen graag een stukje met ze zeilen en zaterdag zeilen we weer terug naar Angra do Heroismo. ‘s Avonds hebben we daar weer stierenrennen door de straten van Angra. Dit is helemaal bijzonder. Alle deuren en ramen van de huizen zijn afgezet met planken en op alle balkons en muurtjes zitten mensen te kijken naar een stier die achter een paar mannen aan rent. Ook hier weer 4 stieren, waarbij elke stier steeds enthousiaster wordt.
Stierenrennen in Angra
Daarnaast hebben de mannen ook steeds meer bier op, dus steeds overmoediger en langzamer. Wij zitten op een muurtje aan het einde van het parcour, dicht bij de biertent. Het einde van het parcour is een witte streep, de stierenmenners moeten boete betalen als de stier over die streep gaat en ze hangen dan ook uit alle macht met 4 man aan het touw als de stier in de buurt van de eindstreep komt. Langs het parcour is het gezellig en het blijft komisch om te zien hoe de mannen voor de stier wegrennen. We hebben geen ongelukken gezien, maar op de ‘reclamefilmpjes’ van Terceira zie je alle blunders achter elkaar met meer dan genoeg pijnlijke ongevallen. Na het rennen van de stieren gaan we lekker eten bij een steakhouse met bief van de lokale koeien. De runderen worden hier erg goed opgevoed!
Zondag staan we vroeg op om naar Sao Jorge te zeilen, maar helaas laat de beloofde wind het een beetje afweten en kunnen we soms een stukje zeilen en dan weer verder op de motor. Af en toe duikt er een groepje dolfijnen op. We komen net na 8 uur aan en deze keer gaan we wel ankeren in Velas, de haven ziet er vol uit en het ligt veel rustiger voor anker dan in de haven nu.
Maandag en dinsdag is er erg weinig wind voorspeld en we hebben geen zin in lange stukken op de motor en we besluiten in Velas te blijven, een autootje te huren en eventueel met een ferry naar Horta te gaan. Maandagmiddag hebben we een auto en rijden naar de noordkust van Sao Jorge. Mooie grindweggetjes met schitterend blauw onkruid (Hortensia’s) langs de weg. Nog meer goed opgevoede koeien die rustig de ‘snelweg’ oversteken, nog veel meer konijnen die de weg oversteken. Meertjes, dorpjes en een mooi aangelegd park. We besluiten dat we de volgende dag toch gaan doorbrengen op Sao Jorge in plaats van in Horta, er valt hier nog zo veel te zien… Grindpad

Koetje

Noordkust Sao Jorge

Meertje aan de kust
Dinsdagochtend tijdens het ontbijt landt een jong musje op de boot, hij lijkt totaal niet bang van ons, je kan hem bijna aaien. Hij huppelt alleen de grootschoot omhoog als je dichterbij komt. Heel vreemd. Vervolgens vliegt ie toch weg en landt in het water. Hij was dus doodsbang maar te moe om te vliegen. Musjes kunnen niet zo heel goed zwemmen en snel gooien we de dinghy in het water voor een reddingsactie. Hij wordt opgevist door Bouwe en in een bakje gezet. Na wat opdrogen in de zon op de buiskap, moet er natuurlijk ook wat te eten in. Brood in suikerwater wordt gevoerd door Margriet en het musje knapt wat op. Dan gaan we toch op pad en laten het musje op de boot achter, misschien dat hij het overleeft. We rijden naar de ‘koffieplantage’ en nog naar de kaasfabriek. ‘s Middags willen we nog wel even in 1 van de plaatselijke zeezwembaden gaan zwemmen, maar er zwemmen ook zo veel kwallen rond dat wij er toch maar van af zien.
Morgen is er volgens de voorspelling weer wind en gaan we naar Graciosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.