Ierland op zijn best!

Zeehondjes bij Sneem

Zeehond
Van Sneem zijn we eerst tussen eilandjes met zeehondjes en daarna door de Dursey Sound gevaren, een hele smalle doorgang met kolkend water en een kabelbaan erboven. Spannend kust zeilen. Net na het smalle stuk lijkt het alsof we beet hebben, maar hangt alleen nog maar het glimmende lipje van het aas visje aan de lijn. De rest is weg. Daarna worden we omgeven door groepen dolfijnen die vrolijk met ons mee springen.Dolfijnen

Nog meer dolfijnen
We gaan naar Crook Haven.
De baai in een diepe inham in de rotsen waar de wind lekker doorheen blaast. Het is er vrij druk en eten op de kant wordt niet wat, er zitten veel mensen al buiten te eten… (te koud voor ons).
Dan maar een lekker pintje in de pub met uitzicht op de boot en mensen kijken. Op de boot lekker pasta gemaakt.
Pub Crookhaven met uitzicht op de boot
De volgende dag gaan we naar Schull. Via allemaal kleine eilandjes en smalle doorgangen komen we daar aan. Het was een voor de wind tochtje. Lekker makkelijk zeilen. In Skull worden we op onze eerste ankerplek verzocht te verkassen omdat er zo een wedstrijd gaat starten en we liggen in de baan. Nadat we een nieuw plekje hebben gevonden gaan we lekker koud douchen en kunnen we schoon het stadje in.
zeilwedstrijd Skull
In Hackets pub hangt een briefje op de deur: This Pub is above sea level, please remove personal floatation devices before asking for service. Dit geeft wel goed het beeld weer van een watersportdorp in een land waarbij je in de dinghy al een zwemvest aan hoort te hebben…
Het is erg gezellig in Skull maar wel een beetje druk.
De volgende morgen willen we weer tussen de eilandjes door richting Baltimore. Het is weer prachtig zeilen en we besluiten wat verder door te varen. Op weg naar Glandore zien we een klein baaitje voor de ingang. Daar gaan we kijken en komen we op een prachtig plekje terecht, Carrigillihy.
Er is net plek voor ons in de ingang van de baai achter een mooring veld van kleine bootjes. We liggen tussen twee hoge uitlopers van rotsen. Het is er heel gezellig en iedereen die we tegenkomen maakt een praatje met ons. Veel persoonlijker dan zo’n druk stadje als Skull.
Uitzicht op Rabbit eiland bij Carrigillihy

Carrigillihy
Carrigillihy

Na een mooie zonsondergang gaan we weer naar de boot en genieten we van de rust. De volgende morgen is koud, maar onbewolkt en we liggen in de ochtendzon op volkomen stil water met alleen wat vogeltjes om ons heen. Achter ons de rotsen in de zon. Echt genieten. We vertrekken vroeg omdat we naar Crosshaven willen gaan, 40 mijl. Als we net het grootzeil hebben gehesen gaan we koffie zetten en de vislijn uitgooien. Nog voor de koffie klaar is hebben we al drie makreeltjes aan de lijn hangen. Dit is Ierland op zijn best!
Nu zijn we nog lekker aan het varen richting Crosshaven waar we de windgenerator kunnen repareren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.