Hard werken dat zeilen…

Na een paar dagen in Boulogne sur Mer willen we verder naar Dieppe.  Volgens windvoorspelling kunnen we dit net halen met westenwind. De zee is wat onstuimig omdat we er tegenin moeten, maar als we er bijna zijn loopt de boot lekker over de golven in plaats van erdoorheen.

Even de haven bellen voor een plek en dan blijkt dat ie vol ligt en dat we door moeten naar Fecamp. Nog 35 mijl tegen de wind in. Daar hebben we geen zin in, maar wat kunnen we anders. Dat wordt afzien.

In het begin hebben we nog stroom mee en gaat het goed. We gaan om 10 uur aankomen en hebben mooi uitzicht op de krijtrotsen.

Dan gaat de stroom tegen staan en gaat het langzaam. De wind neemt ook steeds meer toe, dus hakken we tegen stroom en wind in. We hadden ons nog wel voorgenomen dit nooit meer te doen. Nauwelijks voortgang en we hobbelen verder met een prachtige volle maan boven het land.

Uiteindelijk komen we om 1 uur ‘s nachts bij Fecamp en daar rollen de golven de haven in. Zo spannend invaren dat er geen foto’s van zijn. Gelukkig is het donker zodat je het niet ziet. De voor ons gereserveerde plek is te smal dus leggen we bij een andere boot aan. Het beweegt alle kanten op in de haven maar we liggen veilig. En als de motor uit gaat, komt Suzy weer tevoorschijn vanonder het bed alsof er niets gebeurd is. Wat een zeekat!

We zijn in Frankrijk!

Nu voelt het echt… we zijn vertrokken uit Nederland en liggen nu in Boulogne sur Mer.

Eerst mooi met de roze spinaker kunnen zeilen op een vlakke zee.

Onderweg hebben we een drukke zeevaartroute bij Zeebrugge gekruist, bruinvissen en zeehonden gezien, we hebben het donker zien worden en Duinkerken bij nacht vanaf zee gezien.

Zonsondergang op zee

Daarna bij licht de veerboten bij Calais gekruist en kwamen we de Pas Seule tegen. Midden op zee konden we gewoon een praatje maken.

Veerboten bij Calais
Pas Seule

Vervolgens stond de stroom tegen en was de wind helemaal op, en zijn we ook nog achteruit gaan varen. De vislijn binnen gehaald en er bleek een makreel aan te zitten. Daarom zat die helemaal onder de boot. Daarna konden we de motor starten en Boulogne binnen varen.

De eerste zeemijlen zijn een feit!

Donderdag 11 juli zijn we vertrokken uit IJmuiden. 

IJmuiden skyline op de achtergrond

Het was net niet bezeild naar de oversteekplaats van de Maasmond, maar met twee kleine slagen  naar buiten en een fijne windstilte was het prima zeilen.  Wel weer wennen een langer stuk varen op zee.

Scheveningen

Na het oversteken van de Maasgeul viel de wind weg, kregen we stroming tegen en leken we bijna stil te liggen. Gelukkig konden we net op de screacher,  het grote rolzeil voorop de boot, varen en een beetje snelheid houden.

De stroming stond mooi mee in de geul naar de Goereesesluis.

Pittoresk IJmuiden

Gisteren van Enkhuizen naar IJmuiden gevaren, met de bedoeling om dinsdag naar Zeeland te zeilen. Na het opkruisen op het Markermeer wilde het grootzeil niet graag naar beneden, het is gelukt, maar het blok boven in de mast zit blijkbaar niet helemaal goed. We blijven nog maar een paar dagen extra in Ijmuiden om Renzo in de mast te laten klimmen en opnieuw de goede wind af te wachten.

Renzo in de mast


Enkhuizen blijft…

Woensdag zijn we vanuit Ketelmeer naar Enkhuizen gevaren. Eerst gewacht tot de buien overgetrokken waren en toen snel naar de brug gevaren om de laatste opening voor de spits te kunnen nemen. We werden gespot door Zieger, die voor ons moest wachten.

De zeiltocht was mooi, we waren tegen 18.30 in Enkhuizen.

Lekker uit eten bij een Indiaas restaurant. Heel wat anders dan in de kreek tussen de vogels ankeren.

We doen hier wat klusjes, gepland en ongepland zodat we bijna klaar zijn voor een mooie weer window richting het zuiden.

Suzy houdt alles in de gaten rond de boot.


Morgen blijven we liggen vanwege de voorspelde wind.

Bermtoeristen op de Elbe…

Na een uitzonderlijk lange periode van west-zuidwesten winden in het zuiden van Zweden was er een gaatje tussen alle lagedrukgebieden waar een noordwesten wind zou waaien. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt en hebben een nachtje doorgezeild van Trelleborg naar Kiel. Vrij vlot door de sluis en we zaten op het Nord Ost Kanal.
In Rendsburg Margriet op de trein gezet, ze zag geen beren op de weg maar wel koeien op de rails… 

Die dinsdag hebben wij het laatste stuk van het kanaal op de motor gevaren. De haven in Brunsbüttel was vol, dan maar de Elbe op, er stond een sluiskamer voor ons open en voor we het goed en wel beseften zaten we op de Elbe. 

Op de zuidrede hebben we een redelijk beschut plekje gevonden om te ankeren, aan de noordkant het kanaal en industrie,  aan de zuidkant een lege vlakte met veel vogels. 

Zo dicht bij de vaargeul met boten van 400 meter lang, lekker avond eten in de kuip met een prachtige zonsondergang, voelden we ons net ouderwetse bermtoeristen. 

Deze ochtend hebben we prachtig weer, we wachten tot hoogwater aan het begin van de middag en laten ons dan zo naar de Noordzee drijven. Het lijkt erop dat we een mooie weersvoorspelling hebben voor de terugreis. 

Zuid Zweden

Het is hier in het zuiden van Zweden anders dan langs de oostkust. Hier zijn de mooie eilandjes waar je altijd ergens tussen kan ankeren op en moeten we echte havens gebruiken. We hebben nog wel een heel leuk eilandje gevonden, Hanö. We konden er niet ankeren en zijn in het pittoreske haventje gaan liggen, daarna was het zo ongeveer vol… Op het eilandje een mooie wandeling gemaakt naar de vuurtoren, onderweg kwamen we deze mooie wilde hertjes tegen. Terug door een donker bos dat niet zou misstaan in de film van “In de ban van de ring”. 

Gisteren naar Simrishamn gezeild tegen iets meer wind in dan voorspeld was. De golven waren kort en krachtig, maar goed geschud zijn we veilig aangekomen. 

Stora Käringskär

Na twee dagen weinig zeilen maar wel typisch cruisen hebben we vandaag weer wat verder gezeild.
De 27ste zijn we vanuit Håskö naar Fyrudden gezeild om daar wat boodschappen te doen en 's avonds naar een restaurant te gaan. Omdat het erg onrustig lag aan de kade zijn we toch maar weer een klein stukje verder gevaren naar Gryts varv. Hier konden we lekker ankeren. Bij het binnenvaren bleek de Ran er al te liggen, die hebben we ontmoet in het Nord Ost Kanaal. Na een gezellige borrel zijn we terug naar onze boot gegaan om ons om te kleden en naar het restaurant te varen. Er speelde een duo en we hebben daar heerlijk genoten van het eten, drinken en de gezelligheid van mensen om ons heen. Het uitzicht was onze boot in een mooie zonsondergang.
De volgende dag hebben we bijna 4 mijl gevaren naar het volgende mooie baaitje; Bokö hamnvik. Na een wandeling rond het eiland even een praatje gemaakt met Nederlanders in een trailerbare boot. Toen kwamen Suzanne en John van de Anahita de baai in varen… Het werd laat voordat we de Cobb opstookten om aardappeltjes te poffen en entrecote te bakken.
Na een paar dagen zuidelijke wind hadden we vandaag noordoosten wind zodat we met de roze spi lekker konden zeilen. Toen de wind ging liggen waren we hier in de buurt, een privé baaitje waar we in het midden zijn gaan liggen.